29. februar 2024 — Tore Fremmersvik

Tips til bruk av kunstig intelligens

I Appex er vi selvsagt nysgjerrige på kunstig intelligens og bruker mange ulike tjenester for å utforske og utnytte teknologien.

I dette blogginnlegget forteller et knippe Appex’ere mer konkret hva det betyr for dem i det daglige. Les også del 1 av denne miniserien – Kunstig intelligens endrer spillereglene.

Slik skriver du et godt spørsmål

Aller først, gode svar krever gode spørsmål, eller prompts som det heter på fagspråket. Dette gjelder særlig i språkmodellene og her ser du hva ChatGPT selv sier.

Tipset er altså å være:

Noen ganger kan det også være lurt å si «still meg noen relevante spørsmål før du svarer, slik at du bedre forstår hva jeg ønsker». Da vil den gjøre akkurat det 😊

Hva bruker Appex’erne AI til?

I Appex har vi to dimensjoner i bruken av kunstig intelligens. På den ene siden integrerer utviklerne våre AI i løsningene vi lager for kundene, herunder både maskinlæring og generativ AI. På den andre siden bruker vi AI selv for å effektivisere arbeidsoppgaver. Det er sistnevnte som er fokuset her.

Nina Maria Nordskog

Mest ChatGPT

Jeg bruker mye ChatGPT i idéprosess for konsepter og innspill til tekst. Det er sjeldent jeg bruker resultatene «as is», men de fungerer utmerket til å sette i gang egne tanker og for å gi inspirasjon! 🤩 Ellers har AI-funksjonene i Adobe-pakken effektivisert en del arbeidsoppgaver!

– Nina, fagleder

Eivind Fiksdal

Adobe pakken!

Jeg bruker AI til både teksteffektivisering, sortering og forbedringsforslag. Lager også synopsis/sammendrag med ChatGPT og får AI til å visualisere ideer/konsepter i forhold til prosjekter jeg jobber med.

Har også testet generering av LUT (farge­korreksjon) med AI, til sånn blandet hell.

Adobe-pakken har masse gode AI funksjoner, tenker at jeg snart får testet Premiere AI som automatisk klipper intervjuer. Vi har allerede brukt forbedringsfunksjonene for lyd (podcast).

En gøyal sak var når jeg laget en kvinnelig versjon av meg selv 💃 i Snapchat, som jeg brukte AI til å animere – synkront med en stemme jeg også genererte med AI etter en polsk oversettelse! ChatGPT er bra på å oversette.

Har også vært med på å få AI til å program­mere lysmikser for et helt sceneshow basert på input om låter! 😳😆

– Eivind, fagleder

Victor Berland

Copilot!

Har alltid Copilot på i editoren min når jeg skriver kode og føler den gjør arbeidet mye mer effektivt når den ser konteksten til kodebasen og omtrent vet hva jeg skal gjøre før jeg har tenkt ferdig. 😯 Github gjorde en liten undersøkelse på det faktisk.

Koden fra Copilot er ikke alltid perfekt, og noen ganger er jeg helt uenig i det den foreslår, men det er en veldig fin sparringspartner.

– Victor, webutvikler

Jørgen Freim

Video til tekst!

Bruker AI til mye forskjellig, spesielt funksjonene i Adobe-pakken og ChatGPT.

Testet også en ny tjeneste som heter Otter.ai for å transkribere og oppsummere et møteopptak. Helt genialt!

Copilot i Teams gjør jo også dette, men det var ChatGPT som tipset meg om å prøve Otter. 👍

– Jørgen, fotograf og designer

Midjourney og Photoshop AI!

Jeg bruker ChatGPT mer eller mindre daglig i arbeidet mitt. Den fungerer som en verdifull ressurs for å komme med løsninger på problemer, skrive og finpusse tekster, og den kan også gi forslag til node-setup i Blender.

Har også brukt den til å lage «expressions» i After Effects, altså små Java-linjer som gjør arbeidet mer effektivt.

Ellers bruker jeg Photoshop AI til å fjerne eller legge til mindre innhold i bilder og Midjourney til å generere bilder, først og fremst som visuell inspirasjon, men også noen ganger til mindre innhold som for eksempel skal plasseres i en bakgrunn.

Kvalitetsnivået har nå nådd et punkt hvor AI nok vil begynne å utfordre bruken av stock-bilder, noe vi allerede begynner å se tendenser til.

– Morten, designer

Hanna Haug Flatebø

Strukturere notater!

Jeg bruker AI mest til noe så enkelt som å konvertere notater til for eksempel strukturerte møtereferat. Da kan en be om oppsummeringer, punktlister og dele inn i oppgaver, noe som ofte blir ganske bra!

Har også brukt ChatGPT til å foreslå struktur og innhold til ulike rapporter, noe som gir et veldig godt utgangspunkt å jobbe videre med. 😄

I brukeranalyser har jeg brukt AI til å strukturere og sammenligne brukerdata, samt i blikksporing ved brukertesting. Det begynner også å komme en del gode AI plugins til Figma.

– Hanna, UX/UI-designer

Forbedre kode!

Bruker Copilot og ChatGPT til å komme med optimaliseringsforslag på både ny og gammel kode. Den er også god på å konvertere fra for eksempel SQL til LINQ.

Bruker også AI til å foreslå løsninger på programmeringsutfordringer og gjøre vurderinger rundt sikkerhet.

Man lærer veldig mye, veldig kjapt ved å bruke AI. Forklaringene man får er nyttige, og man kan be om flere detaljer og andre eksempler på en helt annen måte enn om man bare leser en bok eller følger en tutorial.

– Ingve, senior systemutvikler

Tore Fremmersvik

Kjekt å ha en ekspert ved sin side!

ChatGPT er en daglig klok sparringspartner som jeg diskuterer med og som gir gode utgangspunkt for nesten hva som helst!

Etter hvert vet den også mer om meg og min rolle, og svarene jeg får er derfor godt tilpasset. Om innholdet skal brukes videre må det imidlertid nesten alltid verifiseres og gjøres om litt – human touch. 😅

Det er også fantastisk å kunne laste opp større komplekse dokumenter/regneark og få gode vurderinger i retur, på veldig kort tid. 😇

Har ellers prøvd både copy.ai, jasper.ai og creative.ai – uten at jeg har kjent noe særlig behov for bruke dem igjen.

Skrudde på Copilot for Microsoft 365 for en stund siden, men den har foreløpig gitt begrenset verdi. Blir nok bedre den dagen den forstår norsk og dermed mer kan bruke våre egne dokumenter som grunnlag.

Liker at den tilbyr oppsummeringer i chat og at transkriberingen i Teams forenkler etterarbeidet med møter.

– Tore, daglig leder

Er det trygt å laste opp sensitiv informasjon til AI?

I utgangspunktet er en språkmodell ferdig trent og lært. Informasjonen du skriver inn eller laster opp blir dermed ikke tilgjengelig i løsningen direkte.

Men, og det er et stort men her! Alle data er tilgjengelig for selskapet som eier modellen, og i deres retningslinjer (som du har godtatt) står det som regel at data kan brukes for å trene opp kommende versjoner av modellen eller andre tjenester.

Derfor er det ikke anbefalt å oppgi sensitive data, personopplysninger eller dokumenter med forretningshemmeligheter. Dette gjelder selvsagt både i AI sammenheng og ellers på nettet.

Til slutt

Enten du er i starten av din AI-reise eller allerede er en dreven bruker, det blir helt sikkert en spennende fortsettelse. Utviklingen går i en rasende fart!

Nøl ikke med å ta kontakt om vi kan hjelpe deg på veien.

La oss ta en prat!

Har du et prosjekt på gang? Skriv inn din e-post­adresse, så tar vi kontakt.

"*" obligatorisk felt