Hvordan blir fremtidens kontor?

De fleste roper et høylytt hurra over at de endelig kan vende tilbake til det gode gamle kontoret. Du vet, kontoret som hverken er omgitt av klesvask, husdyr eller barn. 😁

Har pandemien likevel endret hvordan vi ønsker at kontormiljøet skal være framover?

Vi tror svaret er JA! og her skal du få et innblikk i våre erfaringer, både når vi har designet kontorer for kunder og ikke minst våre egne lokaler som bildene er hentet fra.

Sittegruppe på Appex sitt kontor

Sittegruppe i de nye kontorlokalene til Appex

Fleksibilitet

Gjennom pandemien har vi lært oss nye måter å arbeide på. Selv om vi nå er veldig glade for å møte kollegaer ved kaffemaskinen igjen, vil nok mange også ønske å jobbe mer hjemmefra – selv når samfunnet åpner opp.

De fleste legger derfor opp til fleksibilitet.

Gjør kontoret attraktivt

Det er imidlertid en kjensgjerning at de fleste bedrifter ønsker at ansatte i størst mulig grad skal velge kontoret, ikke hjemmekontoret. Slik er det i Appex også – vi tror at det er de tilfeldige samtalene med en kollega, og det å se hverandre i øynene, som gjør at man oppnår god samhandling, tilhørighet, trygghet og faktisk også god helse.

Studier viser at folk som arbeider i typiske «stramme», nakne kontorer oftere velger hjemmekontoret enn de som arbeider i lunere, mer skjermede lokaler.

Altså bør kontoret i størst mulig grad etterligne hjemmets estetikk, der vi søker mot det som er taktilt, varmt og trygt.

Detaljebilde fra Appex sitt kontor
Bilde av detaljer fra Appex sitt kontor

Gå for samhold og identitet

Gode relasjoner skapes ikke over videomøter. Vi tror at dersom arbeidsgiver i større grad legger til rette for at kontoret blir et funksjonelt samlingssted, et sted med rom for kreativitet, idémyldring og andre prosesser hvor man trenger flere synspunkter, da vil de ansatte velge kontoret oftere enn hjemmekontoret.

En god bedriftskultur er uvurderlig. Når Appex designer kontormiljøer, ønsker vi å skape rom som legger til rette for gode og meningsfylte opplevelser.

Slik skapes samhold og identitet.

Bilde fra en sosial begivenhets på Appex sitt kontor

Tenk på at interiøret også er en del av bedriftens identitet

Mange glemmer at interiøret også er en del av merkevaren som gjør bedriften attraktiv for arbeidstakere og kunder. En god visuell identitet gir folk en følelse av tilhørighet. De ansatte bør kunne kjenne seg igjen i bedriften de jobber for.

Det er naturligvis viktig at identiteten ikke bare viser igjen på nettsidene eller på firmabilen, men også på kontorets vegg- og glassflater. Hva med et spesialdesignet blikkfang i lokalene, noe som bare kan høre hjemme på akkurat ditt kontor? Dette skaper gjenkjennelse og identitet – noe å samles om.

Bilde av inngangen til Appex sitt kontor

Kontoret bør være funksjonelt og dekke ulike behov

Et godt kontormiljø bør appellere til ulike sanser og stemninger. For at vi skal trives på kontoret er det en god idé å tenke at rom utformes til mer enn bare arbeid. Lag soner for de gode pausene der mingling og aktivitet står i fokus.

Samtidig kan det være vel så viktig å lage soner hvor en kan trekke seg helt bort fra forstyrrelser, konsentrere seg om ekstra utfordrende oppgaver eller ta en telefon.

Det er også viktig å kunne tilby soner for ulike arbeidsmetoder. Ta for eksempel selgere versus analytikere, eller som hos oss – programmerere. Behovene til arbeidsmiljø vil være ganske forskjellig.

Bilde av ett av møterommene hos Appex sitt kontor
Bilde av detaljer fra ett av møterommene på Appex sitt kontor
Bilde av stågruppe på Appex sitt kontor

Lag samarbeidssoner

Ansatte vil i større grad enn før ta kontroll over egen arbeidsdag og arbeidsmiljø. Hos de store selskapene er hybridkontoret blitt et vanlig begrep. Vi er mer til og fra kontoret avhengig av arbeidsoppgavene vi skal løse.

Dette krever større søkelys på soner for fysiske møter, som skaper sosial og faglig interaksjon med kollegaer. Kanskje er det nettopp dette vi har savnet aller mest når vi i videomøte etter videomøte keitete har prøvd å ta ordet.

Du e mjuta!

Møtedeltakere på Teams

Inspirer hverandre!

Ved å være fysisk sammen kan vi lettere utvikle, engasjere og inspirere hverandre. Vi vil skape mer innovasjon og verdi, og fremfor alt vil vi lage en bedre arbeidsplass – sammen!

Flere prosjekter innen interiørdesign finner du her.

Øystein Olsen

Øystein Olsen

Fagleder expo

La oss ta en prat!

Har du et prosjekt på gang? Skriv inn din e-post­adresse, så tar vi kontakt.

"*" obligatorisk felt