En hyllest til WordCamp Europe 2016

Vi har nettopp returnert fra WordCamp Europe i Wien. Syv shortskledde Appex’ere har, sammen med 2 000 andre WordPress-entusiaster fra hele verden, latt seg inspirere og engasjere gjennom en solfylt langhelg.

Matt Mullenweg (t.h.), geniet bak WordPress, blir intervjuet på scenen i forbindelse med WordCamp Europe 2016

WordCamp Europe 2016 var en magisk opplevelse.

Blant mange høydepunkter var da WordPress-grunnleggeren Matt Mullenweg ble intervjuet på scenen om hans tanker rundt fremtiden til WordPress. La oss bare si at JavaScript var en sentral del av den praten.

Vi har også erfart at kollega Ernst Utvik elsker gratis merch (ble det åtte t-skjorter totalt, Ernst?), og at nye Red Bull Cola i følge selvutnevnt energidrikkekspert Anders Døsen, kun står til en svak treer på terningen. Skuffende.

Men viktigst av alt: Vi har sannsynligvis deltatt på en av de mest inkluderende IT-konferansene noen sinne, og sitter igjen med en mye bedre forståelse av hvorfor nettopp WordPress er verdens mest utbredte publiseringsløsning.

Vi har rett og slett lært at det lønner seg å være snill, grei og hensynsfull.

1. WordPress er gratis

Det at WordPress er gratis er ikke noe vi har lært i løpet av denne konferansen, men det er et viktig prinsipp for å understøtte resten av innholdet i blogginnlegget.

WordPress er open source, eller åpen kildekode om du vil. Det er gratis å laste ned, gratis å installere, gratis å bruke — og alle har innsyn i og kan bidra på kildekoden.

Hele 25% av verdens nettsteder baserer seg på WordPress.

Åpen kildekode-prinsippet gjør det mulig for Appex og andre flinke mennesker over hele verden å bygge fantastiske løsninger med WordPress som plattform, og vite at sikkerhet, tilgjengelighet, stabilitet og fremtidig funksjonalitet er ivaretatt av verdens smarteste og beste community.

Som bringer oss over til WordCamp.

2. WordCamp Europe koster $40

En typisk utviklerkonferanse over tre dager koster fort 12 000 kroner per person. WordCamp koster kun en brøkdel av dette, under 400 kr.

For mange norske selskaper er ikke pris veldig utslagsgivende. Men det er langt fra alle som kan ta seg råd til så dyre konferanser.

En billettpris på 400 kr åpner opp WordCamp til personer og bedrifter som vanligvis ikke har råd til å dra på slike arrangementer.

Og skulle reise og opphold bli for dyrt …

3. WordCamp Europe er gratis

Jeg vet at jeg nettopp sa at WordCamp koster 40 dollar, men hva om du ikke har råd eller anledning til å dra på WordCamp, eller du ikke fikk tak i billett før konferansen ble utsolgt?

Da er det bare å benke seg foran en dings med skjerm og internett og streame alle seansene live, mens de pågår.

Watch WordCamp Europe live from your living room no matter where you are in the world. For free!

— WordCamp Europe 2016

Og skulle du gå glipp av en seanse eller to? Alle videoer blir lagt ut på wordpress.tv etterpå. Gratis, selvfølgelig.

4. WordCamp Europe er inkluderende

Har du «utvikler», «programmerer» eller tilsvarende i tittelen din, er det overveiende høy sannsynlighet for at du er mann.

Det finnes selvfølgelig mange kvinnelige programmerere, men dessverre er det fortsatt et veldig mannsdominert yrke.

På WordCamp Europe 2016, en utpreget utviklersentrert konferanse, observerte vi at det var nesten like mange kvinner som menn – både på scenen, blant arrangørene og blant publikum.

5. WordCamp Europe er tilgjengelig

Arrangørene av WordCamp Europe sier det best selv i artikkelen WordCamp Europe for everyone: why creating an accessible event matters:

WordCamp Europe started as an attempt to bring people together—people from different countries, cultures and professional backgrounds—with one major thing in common: their love for WordPress.

WordCamps are for everyone and, as a team, we’re doing our best to make sure that despite borders, politics and life circumstances, everyone can join us and be a part of the event.

Smak litt på de ordene.

Blant annet har de fått følgende på plass for å få WordCamp så tilgjengelig så mulig:

Det blir ikke mer tilgjengelig enn det.

Det føles godt å være en del av WordPress-samfunnet, et samfunn som bryr seg om menneskene rundt seg.

WordCamp Europe 2016 var på mange måter en forlengelse av prinsippene som WordPress over de siste tretten årene har bygget sin suksess på:

Et åpent, moderne, fleksibelt, inkluderende og tilgjengelig CMS som ikke bryr seg om hvor mye penger du har i banken, hvor du bor, hvilken hudfarge du har, hvilket språk du snakker, eller hvorvidt du bruker mus, tastatur, touch eller en skjermleser for å navigere deg rundt på internett.

WordCamp Europe 2017 i Paris kan ikke komme fort nok.

Au revoir!

Noen bilder fra WordCamp Europe 2016

Foto: Anders Døsen

Foto i topp: Florian Ziegler