Vi har funnet fram noen fiffige snarveier som du kanskje ikke visste fantes. Del gjerne om du synes de er nyttige. Takk!

1. Hente fram igjen lukkede faner i nettleseren

Du har helt sikkert kjent på den angrende følelsen akkurat i det du klikker på krysset og lukker fanen i nettleseren … NEI, den skulle jeg jo ikke lukke!

Fortvil ikke, CTRL + SHIFT + T henter den fram igjen. Og trenger du flere er det bare å fortsette å trykke den magiske tastekombinasjonen og fanene popper opp igjen i nettleseren.

Tilsvarende på Mac: CMD + SHIFT + T

2. Åpne emoji-tastaturet

Når vi bruker telefonen er emoji’ene som regel alltid lett tilgjengelig, men det er værre på PC/Mac. Om du ikke vet om snarveien WIN + punktum da. Prøv når du står i et tekstfelt og vipps så kan du bruke emojis på PC/Mac også.

Tilsvarende på Mac: CTRL + CMD + space

3. Ta bilde av hele skjermen til fil

Windows-tasten + PrintScreen tar et bilde av skjermen akkurat slik den ser ut nå og lagrer automatisk et bilde i mappen «Bilder». Kjekt å ha, og du kan sette bildet inn der du trenger det etterpå.

Tilsvarende på Mac: CMD + SHIFT + 3

4. Ta bilde av det aktive vinduet

Ofte trenger du et bilde av bare det vinduet som er aktivt på skjermen, enten du skal lime det inn i en e-post eller et dokument du holder på med. ALT + PrintScreen gjør nettopp det. Bildet blir lagret i minnet og etterpå kan du lime det inn akkurat der du trenger det.

Tilsvarende på Mac: CMD + SHIFT + 4, trykk space og så klikk på ønsket vindu

5. Minimer alle vinduer på en gang

Windows-tasten + D minimerer alle vinduene på en gang – når du raskt trenger et rent skrivebord.

Tilsvarende på Mac: CMD + F3

6. Lås skjermen og PC/Mac’en

Windows-tasten + L låser skjermen slik at du må logge inn igjen for å bruke PCen. Det er lurt å låse PCen hver gang du går fra den.

Tilsvarende på Mac: CTRL + Option + Power/eject

7. Lim inn uten formattering

De fleste vet at CTRL + V limer inn det du har på utklippstavlen. CTRL + SHIFT + V gjør det samme, men limer inn uten formattering – når du bare vil ha ren tekst.

Tilsvarende på Mac: CMD + SHIFT + Option + V

Tore Fremmersvik
Daglig leder

Tore er partner og daglig leder i Appex. Han brenner for digitalisering, teknologi, markedsføring og organisasjonsutvikling.

Skriv inn din e-postadresse og klikk «Kontakt meg» om du vil diskutere ditt neste prosjekt.