6 tips for en trygg jul-e-handel

Jeg syns det triveligste er å handle julegavene i butikk, men er du fryktelig travel eller leter etter julegaven ingen butikker kan levere, kan nettet være redningen.

Her skal du få 6 tips om du velger å handle julegaver på nett, men først litt statistikk :)

Det ventes en vekst i julehandelen på 5 prosent i år, opp til hele 53 milliarder norske kroner. I følge tall fra TNS Gallup sier fire av ti at de vil kjøpe julegaver på nett. Andelen av disse fordeler seg med 41% kvinner og 38% menn – forøvrig omtrent som i fjor ifølge NTB.

Og damene sier vi mannfolk ikke liker shopping? :-) Men nå litt alvor…

1 Sjekk om butikken er seriøs

Se etter firmanavn, kontaktinfo og organisasjonsnummer. Er det en norsk nettbutikk er det faktisk lovbrudd å ikke ha dette synlig. Sjekk også gjerne andres erfaringer med butikken ved å gjøre et søk i for eksempel Google.

På tryggehandel.no kan du se en oversikt over norske nettbutikker som de mener er trygge å bruke. En av dem er komplett.no, et prakteksempel på å gi kunden god informasjon. Alle europeiske nettbutikker samt de med nettadresse som ender på .com .net .eu .nu kan sjekkes opp hos Howard, mens butikker i USA kan du sjekke opp hos Better Business Bureau.

2Sikker betaling

Ikke betal på forskudd. Bruk kredittkort som for eksempel Mastercard eller betalingsløsninger som Paypal og PayEx. Reglene er slik at dersom du bruker kredittkort, og ikke får levert det du skal, kan du kreve pengene tilbake fra banken.

3Kjøpsvilkår

Sjekk vilkårene til nettstedet du handler. Hva skjer for eksempel ved eventuell forsinkelse, avbestilling eller om du vil returnere varen? Dette er avtalen din med butikken, så vær sikker på at du vil akseptere den.

4Sjekk (den egentlige) totalsummen

Før du handler på nett, bør du sammenligne prisene med andre butikker. Her finnes det flere nettsider som kan hjelpe deg, f.eks. prisjakt.noprisguide.noeller kelkoo. Husk å legge til frakt, gebyrer og eventuelle avgifter på prisen for å vite hva det du bestiller faktisk vil koste deg totalt.

Skal du kjøpe noe på en utenlandsk nettbutikk som koster over 200,- tillegges 25% mva og noen ganger tollgebyr på prisen. Dette kan du sjekke i importkalkulatoren til Tollvesenet. Tollvesenet har også en egen artikkel som omhandler julegaver sendt fra utlandet om det er aktuelt.

5Merkevarer og piratkopier

Det florerer av piratkopier på nett så vær obs på dette om du er på jakt etter spesielle merkevarer, er prisen for god til å være sann? Vær også obs på at Tollvesenet kan beslaglegge varen om de mistenker import av piratkopier for videresalg.

6Personlige opplysninger

Ikke gi informasjon om deg selv før du velger å handle, og gi da bare det som er nødvendig. Vær skeptisk til å opplyse for eksempel personnummer.

God jul!

Har du disse tingene i bakhodet skal du se det blir en god jul i år også! Bare husk å sjekke leveringstid så pakkene kommer frem i tide. Posten anbefaler å sende all innenlands julepost innen 16. desember for at den skal nå frem i tide.

Lykke til med julehandelen enten du tar den i butikken eller på nettet! Og forresten – har du penger ”til overs” kan du alltids kaste dem i Frelsesarmeens julegryte.

Skulle du selv drive butikk med varer som du tror egner seg for nettsalg og ønsker å se på mulighetene for egen nettbutikk, ta gjerne kontakt med oss i Appex :)