Alt du trenger å vite om Windows 10

Windows 10 kommer 29. juli. For mange installeres den automatisk uten kostnad. Dette trenger du å vite.

Hva er Windows 10?

Windows 10 er neste generasjon operativsystem fra Microsoft. Det er etterfølgeren til Windows 8 (det kom aldri noen Windows 9) og for første gang har Microsoft laget samme versjon til alle sine plattfomer. Windows 10 kommer nemlig til både PC, nettbrett, mobil og XBox.

Her er de viktigste nyhetene.

Startmenyen er tilbake!

Startmenyen, slik mange kjenner den, ble lansert i Windows 95 og var en sentral del av brukergrensesnittet frem til Windows 7.

I Windows 8 ble den fjernet i et forsøk på å samkjøre Windows mellom PC og nettbrett. Mange brukere mente det fungerte dårlig. En delvis Startmeny var derfor tilbake i Windows 8.1 og en full Startmeny er altså nå tilbake i Windows 10.

windows10_startmenu

Den nye utgaven er mer fleksibel med sine små og store «fliser» som du kan sette opp og styre helt selv.

Ny nettleser

Windows 10 kommer med Microsoft sin nye nettleser – Microsoft Edge. Denne er bygget på nytt fra grunnen av og er ikke en videreføring av Internet Explorer. Internet Explorer finnes fremdeles og kan brukes, men standard nettleser i Windows vil være Microsoft Edge.

edge

Tester viser at Microsoft Edge er den raskeste nettleseren på markedet.

Virtuelle skrivebord

En annen nyhet er muligheten for å ha flere skrivebord samtidig, som du kan bytte mellom. De ulike skrivebordene kan ha ulike programmer kjørende – veldig nyttig dersom du bruker mange programmer på en gang.

windows10_virtual

Metro programmer i vindu

I Windows 10 kan du kjøre såkalte Metro/ModernUI programmer i et vanlig vindu slik at de kan skaleres og minimeres/maksimeres som vanlig. Det var ikke mulig å gjøre dette i Windows 8.

Bedre program for e-post

Det innebygde programmet for e-post (Mail/E-post) har nå full støtte for Microsoft Exchange og har ellers fått et stort løft. Det betyr at mange vil kunne bruke dette i stedet for å kjøpe Microsoft Outlook.

windows10_mail

Automatisk bytte av modus

Windows 10 vil kjøre i enten «PC modus» eller «touch modus» avhengig av hvilken enhet det installeres på. Operativsystemet finner ut av dette selv og tilpasser seg skjermflaten om det er på et nettbrett, PC, telefon eller Xbox.

Dersom enheten er en hybrid (både PC og nettbrett) vil Windows 10 automatisk bytte modus når for eksempel tastaturet kobles fra PC’en slik at den blir ett nettbrett.

Cortana

Cortana er Microsoft sitt svar på Apples Siri og er det som kalles en «intelligent personlig assistent». Den kan aktiveres via stemmebruk og du kan gi kommandoer og stille spørsmål via tale.

windows10_cortana

Cortana har til nå kun vært tilgjengelig på Windows Phone. I Windows 10 kommer Cortanta innebygd men dog kun på engelsk inntil videre.

 

Støtte for Microsoft Hololens

Windows 10 kommer med innebygget støtte for Microsoft Hololens. Hololens er Microsoft sin «virtual reality brille» – et produkt vi garantert vil høre mer om.

windows10_hololens

Hvordan får jeg Windows 10?

Windows 10 blir lansert for PC den 29. juli. Om du i dag kjører Windows 7 eller Windows 8/8.1 med gyldig lisens, vil du kunne oppgradere til Windows 10 gratis (gjelder ikke enkelte enterprise utgaver).

Du har kanskje allerede sett et lite Windows ikon nede til høyre på skjermen din med mulighet for å reservere Windows 10.

windows10_upgrade

Om du velger å reservere, vil Windows 10 bli lastet ned til din PC og du vil få mulighet til bestemme når du vil oppgradere etter 29. juli. Oppgraderingen beregnes å ta mellom 20 minutter og halvannen time, avhengig av maskinvaren.

windows10_reserve

Dersom du ikke ser reserveringsikonet på din PC er det mest sannsynlig fordi Windows Update ikke er slått på eller at du har en for gammel versjon av Windows.

Om du ikke har rett på gratis oppgradering kan du kjøpe lisens for Windows 10 på nettet eller i andre utsalg – for eksempel hos oss i Appex.

Bør du oppgradere?

Om du har en nokså ny PC og bruker Windows 7 eller Windows 8/8.1 skal oppgraderingen til Windows 10 gå uten problemer. Om du vil være 100% sikker bør du imidlertid sjekke at det finnes drivere som er kompatible med Windows 10 for din aktuelle PC og eventuelt annet utstyr du måtte ha.

Windows 10 inneholder mange nyheter, spesielt i brukergrensesnittet, men går man litt lenger inn i systemet ser man også at mye er som før. De aller fleste programmer som i dag kjører på Windows 7 eller Windows 8 vil derfor også fungere på Windows 10.

Generelt er det lurt å oppgradere til Windows 10 for å få siste versjon av Windows.

Hva om jeg bruker Appex sin nettskyløsning?

Klienten for å kjøre Appex ASP eller Appex Cloud vil fungere som før og du kan dra nytte av de nye funksjonene.

For eksempel kan vi i Windows 10 knytte PC’en din til Azure Active Directory. Det betyr at du kan bruke ditt vanlige brukernavn og passord for pålogging til PC og skytjenester, og vi kan styre tilganger og oppsett fra Appex Datasenter.

Både Appex ASP og Appex Cloud vil fungere sømløst med Windows 10.

Til slutt

Nøl ikke med å ta kontakt med oss på help@appex.no om du trenger hjelp eller har spørsmål om Windows 10 i din bedrift.

De siste ti årene har Microsoft stort sett hatt suksess med annenhver lansering av sine operativsystem. Siden Windows 8 ikke var noen stor hit borger det for at Windows 10 blir en bedre opplevelse :-)

Se mer om Windows 10 i Appex TV

Kjetil viser Windows 10 «in action».

Av Tore Solberg, leder IT-drift