3 tips for å unngå e-post virus

Vi blir stadig advart mot e-post virus, men likevel er det mange som går på limpinnen. Her skal du få 3 enkle tips til hvordan du kan sikre deg.

Slik virker e-post virus

Det som typisk skjer er at du får en falsk e-post med en lenke som du klikker på eller et vedlegg som du åpner. E-postene er gjerne utformet som fakturaer, kvitteringer, bestillinger eller betalingspåminnelser og ser ved første øyekast ganske legitime ut.

Når du klikker på lenken eller åpner vedlegget kjøres et program som låser filene dine. For å få tilgang til dem igjen blir du bedt om å betale løsepenger.

Kan få store konsekvenser

Mange bedrifter havner i en fortvilet situasjon når ansatte aktiverer et slikt virus. Det kan for eksempel låse regnskapet og andre administrative programmer slik at det blir umulig å sende faktura, tilbud eller gjennomføre lønnskjøring. Produksjonen kan stoppe opp. Du og dine kolleger mister tid, og i noen tilfeller kan bedriften også miste verdifulle data.

Her er 3 enkle grep som vil redusere risikoen:

1. Sjekk avsender-adressen

Ikke bare se på navnet til avsender, men også selve adressen. Stemmer domenet (det som står bak alfakrøllen) med e-posten for øvrig? Både navn og adresse kan forfalskes, men det er iallefall verdt en sjekk.

I eksempelet nedenfor er det enkelt å se at e-posten er falsk. Domenet «commtechschool.co.za» har ingenting med Adecco å gjøre. Dersom e-posten virkelig kom fra Marit Martinsen i Adecco ville adressen antakelig vært marit.martinsen@adecco.no. Det er også veldig uvanlig at faktura kommer fra webmaster.

Slett e-posten.

2. Sjekk at lenken stemmer

Hold musepekeren over aktuell lenke uten å klikke. Da ser du hvor den peker. Stemmer adressen?

I eksempelet nedenfor er det enkelt å se at e-posten er falsk. Lenken peker mot «noleggio-riscaldamento.it» som har lite med Telenor å gjøre. Dessuten er det skrivefeil på knappen og ellers i teksten, vær alltid skeptisk til dårlig norsk.

Slett e-posten.

3. Ikke åpne .zip filer

Vær generelt veldig skeptisk til vedlegg og spesielt filer av typen .zip. De er ikke skadelige i seg selv, men kan inneholde kjørbare program som kan være skadelige. Ikke åpne slike uten at du er 100% sikker på at innholdet er ekte.

I eksempelet nedenfor er det enkelt å se at e-posten er falsk. Det er ikke vanlig at kvitteringer sendes som .zip (de sendes som oftest som PDF). Dessuten er e-posten både identifisert som SPAM av spam-filteret og avsender domenet er @mail.no (tilhører altså ingen seriøs bedrift).

Slett e-posten.

Følg også med i sosiale medier og informer internt

Nye angrepsbølger varsles først i sosiale medier. Om du for eksempel følger Appex på Facebook er sjansen større for at du får med deg dagsaktuelle nyheter om nye virus e-poster og hvordan de ser ut. Du kan dermed selv være mer på vakt og informere kolleger.

Backup er det viktigste!

Generelt bør du velge en IT-løsning hvor leverandøren har tatt forhåndsregler mot virus og som jevnlig tar backup av både filer og programmer. Skulle uhellet være ute er det backup som avgjør hvor fort du og dine kolleger kan komme tilbake til arbeidet igjen. Tid er penger.

Appex Cloud er en slik løsning. Kontakt oss gjerne på telefon 09456 om du vil vite mer.